The brave and gentle Andy... In memoriam Andy Withfield. Champion of Capua. Champion of our hearts. Bringer of rain. Everytime it rains, I remember it. I began to love the rain...Andy , you came into our hearty and now you will never leave it . We will always miss you...more than you will ever know , The Whitfields will always be in our thoughts and prayers and you will never , ever be forgotten!
Pagini
27 aprilie 2011
Daca Dumnezeu ...
de Gabriel Garcia Marquez
,, Daca Dumnezeu ar uita pentru o clipa ...
ca nu sunt decit o papusa de cirpa
si mi-ar oferi în dar o bucatica de viata ,
probabil ca n-as spune tot ce gândesc ,
desi , în definitiv ,
as putea sa gândesc tot ce spun .
As da valoare lucrurilor marunte ,
dar nu pentru ce valoreaza ele ,
ci mai curând pentru ceea ce ele semnifica .
As dormi mai putin si as incerca sa visez mai mult ...
de-abia acum înteleg ca pentru fiecare minut
în care închidem ochii pierdem
saizeci de secunde de lumina .
As merge în timp ce altii ar sta pe loc ,
as ramine treaz în timp ce toti ceilalti ar dormi .
As asculta în timp ce altii ar vorbi si Doamne ,
cum m-as bucura de savoarea unei înghetate de ciocolata !
Daca Dumnezeu m-ar omeni cu o farima de
viata , m-ar împinge de la spate în bataia soarelui,
acoperindu-mi cu razele lui nu doar corpul ,
ci si sufletul .
Doamne , daca eu as avea o inima ,
mi-as scrie ura pe un cub de gheata
si as astepta ca soarele sa-l topeasca .
As picta pe stele , cu un vis al lui Van Gogh ,
un poem de Benedetti si o serenada de Serrat ,
pe care as oferi Lunii .
As uda trandafirii cu lacrimile mele
ca sa pot simti durerea spinilor
si sarutul de culoarea carnii al petalelor proaspete .
Doamne , daca as putea primi o farima de viata ...
n-as lasa sa treaca nici macar o zi ,
fara sa le spun oamenilor ce iubesc , ca îi iubesc.
As convinge fiecare femeie si fiecare barbat
ca la ei tin cel mai mult
si as trai îndragostit de iubire .
Barbatilor le-as dovedi
cit de mult gresesc
atunci cind cred ca nu trebuie sa se mai indragosteasca
atunci când îmbatrinesc,
fara sa stie ca ei îmbatrinesc tocmai pentru ca
inceteaza a se mai indragosti.
Unui copil i-as face cadou o pereche de aripi ,
dar l-as lasa sa învete singur a zbura .
Pe cei batrini i-as invata
ca moartea nu vine o data cu virsta ,
ci odata cu uitarea .
In fond si eu am invatat de la oameni
atitea lucruri ...
Am învatat ca toata lumea vrea sa traiasca pe virful unui munte ,
fara sa stie ca adevarata fericire este felul în care urci pantele abrupte spre virf .
Am învatat ca ori de cite ori un nou nascut prinde cu pumnul lui mic ,
pentru prima oara , degetul mare al tatalui sau , il tine strins pentru totdeauna .
Am învatat ca un om are dreptul sa se mire cind vede un om cazut ,
dar , de fapt , trebuie sa întinda mâna sa-l ajute sa se ridice .
Sunt o multime de alte lucruri pe care as putea sa le invat de la voi ,
desi , realmente , multe nu imi mai vor servi la nimic ,
fiindca atunci cind ma vor pune la pastrare
in acea cutie , voi fi murit deja . ''
24 aprilie 2011
Sa ne bucuram , sa ne inchinam , sa plingem cu lacrimi de bucurie si sa vestim lumii intregi !
CRISTOS A INVIAT DIN MORTI , CU MOARTEA PE MOARTE CALCIND !
Iti multumim , Doamne si Iti sarutam urmele Sfinte ale pasilor dragi !
,, Se îngâna ziua cu noaptea cand Maria Magdalena ,probabil cu putin inaintea celorlalte sfinte femei , a gasit piatra rasturnata de pe mormintul Domnului . Inspaimintata , mironosita alearga în cetate si le spune ucenicilor ce a vazut . Petru si Ioan se reped într-un suflet catre gradina , urmati indeaproape de aceeasi Marie . Mai sprinten ,Ioan ajunge intaiul , dar, tânar fiind , nu indrazneste sa intre în mormintul din peretele de piatra decit insotit de Petru care , mai virstnic , il ajunge gafaind . Cutremuratorul adevar le sta în fata : Domnul nu este acolo ! In cugetul lor foarte omenesc , aceasta înseamna ca trupul Invatatorului a fost sustras de necunoscuti , pentru pricini de neînteles . Cu aceasta tulburare se intorc în cetate .
Maria ramine si plinge . Plinge chiar si în fata ingerilor : „ Au luat pe Domnul meu si nu stiu unde L-au pus ! ” Plinge si în fata Celui care , in semiobscuritatea diminetii , i se pare a fi gradinarul : „Daca tu L-ai luat , spune-mi unde L-ai pus si eu Il voi lua de acolo”. In clipa urmatoare , Gradinarul o cheama pe nume . Ea îsi recunoaste Invatatorul , viu si întreg , Ii rosteste numele , Ii asculta cuvintele , Ii primeste porunca si fagaduinta . Ea este primul martor al Invierii .
De ce tocmai ea ? De ce nu i S-a aratat Domnul mai intai lui Petru , cel atit de înflacarat în credintele si necredintele lui ? De ce nu l-a preferat pe Ioan , cel mai iubit dintre ucenici , singurul care-L însotise pe drumul Crucii ? Iar daca preferintele trebuiau sa se îndrepte catre o femeie , de ce nu i-a acordat acest privilegiu propriei Sale Maici , indiferent unde s-ar fi gasit ea în acel moment ? De ce , neaparat, în socotinta dumnezeiasca a trebuit sa fie Maria Magdalena ?
Doctorul nu vine pentru cei sanatosi , spusese El , ci pentru cei bolnavi . Pastorul isi paraseste turma în cautarea oii celei pierdute . Parintele tinjeste dupa fiul ratacitor si-i celebreaza , cu bratele deschise , intoarcerea . Maria Magdalena e prototipul omului pentru care Domnul a venit în lume . Intai si mai intai pentru ea S-a intrupat , pentru ea a propovaduit , pentru ea a savirsit minuni , pentru ea a suferit , pentru ea si-a varsat singele pe Cruce , pentru ea si pentru toata suflarea pacatosilor lumii , asemenea ei cazuti si asemenea ei chemati . Nu , nu e vorba de un primat al credintei . Asemenea ucenicilor si Maria se îndoise de perspectiva invierii si ea o primise ca pe o simpla metafora si ea gindise ca trupul Domnului fusese stramutat în alta parte .
Dar daca Petru si Ioan s-au întors ingindurati în cetate , Maria continua sa-si caute Invatatorul . Ceva mai tirziu , Isus avea sa i Se arate lui Saul , pe drumul Damascului , tocmai pentru ca acesta Il cauta , alerga dupa El . „ Bateti si vi se va deschide , cautati si veti afla ” . Intru nadejdea deznadajduitului , Maria vedea acum , poate mai mult decât oricând , superba dominanta a sufletului ei : iubirea. Din iubire pot izvorî cunoasterea si credinta .
Daca pe Maria Magdalena trebuie s-o vedem în pacatoasa care i-a uns Domnului picioarele în casa fariseului Simon si asupra careia El a rostit parabola celor doi datornici , atunci iubirea ei e mai puternica si mai graitoare chiar decit aceea a fiului ratacitor . In logica parabolei , femeia iubeste mult pentru ca i s-a iertat mult ; in deznodamintul intimplarii , Domnul ii iarta mult pentru ca mult L-a iubit . Sa mai citim odata textul din Luca 7 , 36–50 si ne vom convinge ca iubirea e lucratoare . Si daca pe aceeasi Marie trebuie s-o recunoastem în Betania savirsind , simbolic si anticipativ , ritualul de inmormântare a Domnului , prin aceeasi emotionanta ungere cu mir , iubirea ei capata dimensiuni cosmice . De moartea Lui Isus se întuneca soarele , de Invierea Lui se bucura ingerii . Maria Magdalena e cea dintai care-I gateste Domnului ingroparea , ea va fi si cea dintai care sa se patrunda de bucuria Invierii . E suprema Bucurie , aceea care incununeaza Iubirea .
Totusi , nu Maria Magdalena este primul martor al invierii . Parintele Staniloae spune – superb – ca Învierea a început în iad . De pe Cruce El se pogoara întru cele mai de jos ale adincului si li se arata protoparintilor Adam si Eva , pe care-i ridica împreuna cu cei asemenea încatusati . Si pentru ei murise pe Cruce . Si fata de ei avea de împlinit o fagaduinta . Singura imagine potrivita este aceea a pogoririi Lui la neamuri . Nimeni nu L-a vazut pe Domnul înviind , dar multi sunt cei ce L-au vazut inviat.
Ca învierea „ a început” in iad , e un fel de a spune , la masura rostirii si priceperii noastre . Nu e vorba de momente succesive , ci de simultaneitatea prezentei lui Dumnezeu . In acelasi timp , Isus era ,, In mormint , cu trupul, in iad cu sufletul , in rai cu tilharul si pe scaun impreuna cu Tatal si cu Duhul ” , dupa cum spune o rugaciune de taina a Sfintei Liturghii , care rezuma simultaneitatea evenimentului invierii ca întreg . Invierea nu e o miscare în sine , ci un act operativ , un început perpetuu .
Este adevarat ca evenimentul pogoririi la iad nu se bucura de popularitate biblica , singurul sau temei scripturistic fiind acela din întâia Epistola Soborniceasca a Sfintului Apostol Petru , dar acest temei , departe de a fi o dobinda a timpului , e contemporan cu Evangheliile . El face parte integranta din doctrina noastra asupra învierii , exprimind prima miscare pe care a facut-o Domnul indata dupa moartea Sa pe cruce . Motivul pogoririi e foarte frecvent în imnografie . „ Portile iadului Le-ai sfarimat , Doamne” , exclama o stihira din vecernia glasului al patrulea , iar una din cintarile Sfintelor Pasti o spune mai pe larg : „ Pogoritu - te - ai întru cele mai de jos ale pamintului si ai sfarimat incuietorile cele vesnice care-i tineau pe cei legati , Hristoase ” .
Intr-o fresca a bisericii manastirii Clocociov , Cristos este înfatisat pogorit undeva în subteran - sub nivelul colinelor din preajma - dar nu linistit ca în scena Botezului , ci viguros , dinamic , biruitor , cu talpile pe portile de arama ale iadului , sfarimate . Din doua morminte ii ridica de mina pe Adam si pe Eva , eliberati acum din lunga lor asteptare , în timp ce Ioan Botezatorul Il arata - ca si odinioara „ Iata Mielul lui Dumnezeu , Cel ce ridica pacatul lumii ” - iar dreptii Vechiului Testament , de-o parte si de alta , mintuiti si ei , il contempla . Dedesubt , diavolul zace legat în lanturi , sub stapinirea unui inger care - în cazul nostru - il tine de coarne , ca un semn ca Belzebut nu mai are nici o putere si ca neputinta lui e veselia celor eliberati . Scena e reprezentarea cea mai autentica a invierii Domnului si o gasim nu numai în fresce , ci si în numeroase ferecaturi ale Evangheliei , pe coperta din fata .
Erminiile recomanda , totusi si o reprezentare mai directa a învierii : Isus Cristos deasupra mormântului putin deschis , in haine albe , stralucitoare , binecuvinteaza cu dreapta si tine în stinga un steag cu cruce de aur , intru bucuria celor doi ingeri de alaturi si spre spaima ostasilor ce-L strajuisera , cazuti cu fetele la pamint .
Cristos nu numai ca le daruieste celor morti viata (lumina) , ci , mai mult , le-o duce El Insusi , personal , prin actul pogoririi în iad , implinindu-le asteptarea , in care ne regasim si noi , cei de astazi .
Dupa ce a fost vazut de Maria Magdalena , Domnul li S - a aratat , de mai multe ori si ucenicilor Sai . La un moment dat le-a aparut Cineva la tarm si le-a poruncit sa arunce mreaja si ei l-au ascultat si au prins multime mare de pesti . Nimic nu s - a petrecut fulgerator , halucinant , totul s - a petrecut la lumina zilei , cu calm , gospodareste , atât de pe indelete încit pescarii si-au luat timp chiar sa-si numere vinatul si sa observe ca mreaja nu se rupsese de atita belsug . In cele din urma , poftiti sa prânzeasca împreuna, ucenicii se uitau la El si (ascultati bine!): „ niciunul nu îndraznea sa-l întrebe : ,, Cine esti Tu?'' ... stiind ca Domnul este . Pagina extraordinara ! Daca Biblia nu ar fi opera Duhului Sfint , atunci Evanghelistul Ioan ar trece drept cel mai mare scriitor al lumii .
Domnul inviaza pe rând , ca un val de lumina purtat pe rotundul pamintului , de douasprezece ori triumfator la stele , din Ierusalim pâna - n Ierusalim . Un vazduh de clopote se stinge aici si un altul izbucneste dincolo , catre apus , mereu pe urma soarelui , din prag în prag , pe rotund .
E o înviere pentru noi , oamenii ... pentru cei din orizontul satului si al cetatii si al tarii si al pamântului. Noaptea invierii nu cunoaste somn ... ea e numai veghe , împlinire si asteptare , intru bucuria nemarginita a biruintei asupra mortii .
Fie ca aceasta asteptare si bucurie sa va fie sporite de toate bunatatile lui Dumnezeu si sa va devina o necurmata înviere launtrica !
„ Ca si Cristos , o singura data a suferit moartea pentru pacate , El, Cel drept pentru cei nedrepti , ca sa ne aduca pe noi la Dumnezeu , omorât in trup , dar viu facut în duh , întru care ( duh ) pogorându - Se , le-a propovaduit si duhurilor tinute - n închisoare , celor ce odinioara fusesera neascultatoare , atunci cind indelunga rabdare a lui Dumnezeu astepta , în zilele lui Noe , pe durata pregatirii corabiei în care putine suflete , anume opt, s-au mântuit prin apa ” .
BARTOLOMEU ANANIA
23 aprilie 2011
Perfectiune...
de Ciprian Sava
V-am iubit cu trupu-mi flagelat,
V-am iubit cu chipu-mi inspinat.
V-am iubit cu membrele-mi ranite,
V-am iubit in orele-mi pierite.
V-am iubit cind voi erati departe,
V-am iubit prin viata si prin moarte.
V-am iubit cu lacrimi si-n durere,
V-am iubit prin Sfinta-mi Inviere...
V-am iubit si...inca va iubesc,
Trupu-mi mana vi-l tot daruiesc.
21 aprilie 2011
Legenda florii de Nu mă uita...
Cind bunul Dumnezeu dadu viată florilor tot floraretul statea voios si se uita la piciorusele subtirele,pe care totusi se tinea atit de bine.Apoi,florile privira frunzisurile lor verzi,atat de gingase si atît de impodobitoare...si le leganau incet in racoarea diminetii,ca pe niste aripi usurele.
Cea mai mare bucurie le facu insa coronita mindra,pe care o asezase Dumnezeu în capul fiecarei flori;unele aveau cununa alba,altele albastra,altele rosie sau galbena.In cele din urma,fiecare floare capata si un nume si i se hotarî si locul unde sa creasca si sa infloreasca totdeauna.
Atunci florile se împrastiara care încotro si se bucurau foarte mult de rochitele lor mindre,colorate si de numele pe care il cspatasera.Unele se dusera in gradina sau în lunca...altele se aşezara pe cimp.
Multe se adinciră in padure ori se urcara pe dealuri si pe inaltimile muntilor. Asa,fiecare floare isi alese un locusor potrivit...si acolo înflorea voioasa,sub razele calde ale soarelui.
Numai o floricea maruntica şi gingasa,cu petalele albastre ca cerul,statea trista la marginea unei ape şi plingea,fiindcă isi uitase numele.
Pe înserate,cînd Domnul trecu peste vai şi dealuri,pentru a vedea cum le mai merge florilor,ajunse si la locul lingă care se tinguia floricica albastrie.
,,-De ce plîngi''?-o întreba Ziditorul-Lumii.
Floricica povesti cît de bucuroasa era de rochita ei frumoasa,dar ca s-a jucat cu undele apei si si-a uitat numele.Dumnezeu ii spuse:
,,-Floricico,de ce n-ai venit la mine?Ca să nu mai uiţi nici de mine,nici numele tau,sa-ti zici de acum încolo ,,nu-mă-uita”.
Si asa a ramas.
Dumnezeu,pleca mai departe zicind:,,Va veni un timp,cind mina omenească nici te va mai sadi,nici te va mai culege şi oamenii te vor calca în picioare,precum vor calca peste inimile lor,fără a-si mai aduce aminte ca ceea ce odata s-a iubit nu trebuie a se uita şi ura va ţine loc mare in viata omului si ma vor uita si pe mine,caci omul va fi cel dintai,care va aduce pe pamint ura,crima si uitarea...si capat la toate va fi moartea.”
20 aprilie 2011
Greseala de a iubi...prea mult!
Sint indragostita,dar ma tratez!
Noi,femeile,avem in general tendinta de a ne indragosti prea mult,prea bine si prea des!Asa se explica faptul ca vesnic suferim si intotdeauna punem suflet intr-o relatie care se dovedeste a fi o lupta pierduta inca de la inceput.
Sfirsim prin a cataloga barbatii drept ,,porci” in toata puterea cuvantului,prin a deveni feministe si nu in ultimul rand… urate!Spun ,,urate” pentru ca suferinta nu face pe nimeni mai frumos-atat fizic,cat si psihic.
In urma cu ceva vreme imi facusem o obisnuinta de a ma trezi umflata(dupa o noapte de plans in hohote. Devenisem o adevarata napasta pentru prieteni si pentru mine insami.Un om deprimat ,,emana” tristete prin toti porii,iar aceasta este precum o boala molipsitoare...nimeni nu vrea un asemenea contagios in preajma!
Se spune ca din greseli invata omul.Nimic mai adevarat.Lectia ,,iubirii moderate” este probabil una dintre cele mai dificile si de cele mai multe ori,nu poate fi invatata decat din proprie experienta.Mi-a fost greu sa inteleg acum citva timp de ce intr-o relatie unul trebuie sa sufere mai mult decat celalalt,mi-a fost dificil sa accept ca tocmai eu m-am gasit sa fiu cea care poarta tot greul si in egala masura,am inteles ca norocul imi surisese chiar daca la acel moment nu parea astfel.
A avea capacitatea de a iubi la o asemenea intensitate este un dar.,,Numai cine sufera de dor,poate iubi cu spor!”.Nimic mai adevarat!Poate ca a iubi ,,prea mult” este o greseala in ochii multora.Sfirsesti de cele mai multe ori prin a suferi,ai sufletul deschis pentru dragoste,insa de cele mai multe ori aceasta deschidere te lasa fara aparare in fata celor mai dure lovituri.
Vestea buna este ca poti gresi in nenumarate randuri,dar este de ajuns sa nimenesti o singura data bine si ai castigat fericirea totala,cea pe care oamenii cu inima inchisa nu o pot ,,gusta” niciodata.
De cealalta parte a baricadei ii intalnesti pe cei care iubesc ,,mai putin”. Sufera si ei,dar moderat.Se bucura la fel.Isi traiesc viata intr-o permanenta ,,modulatie”.Eu cred ca mai trist de atat nu se poate!Pe vremea cand glandele mele lacrimale erau aproape secate,o amica a mea a aflat ca iubitul sau o insela.N-am sa uit niciodata cum a inchis telefonul si am observat o lacrima pe obrazul ei.Si-a sters-o delicat si a spus cu un zambet urias pe buze:,,Gata,am plans suficient! Mergem la cumparaturi?”.Ochii mei unflati au privit-o nedumeriti,dar plini de admiratie.Astazi,dupa ce am iubit,am suferit si am pierdut,numai pentru a realiza ca totul in viata se intampla pentru un motiv,constientizez ca invidia mea nu isi avea rostul:este drept,ea nu suferise,dar nici nu iubise.Nu a cunoscut infioratoarea tristete,dar nici extazul dragostei.S-a refugiat in trei bluze si doua perechi de pantofi si a pasit in viitor cu atitudinea neschimbata si cu un esec in trecut din care nu invatase nimic.
Se spune ca o greseala recunoscuta este pe jumatate iertata.Cred ca putem completa celelalte 50 de procente ale iertarii prin dorinta de a invata morala din greseala noastra.Ma mindresc (macar pe jumatate) cu gandul ca am gresit de multe ori in viata, dar niciodata nu am comis de doua ori aceeasi eroare!
19 aprilie 2011
Alb si negru...
Te-ai uitat vreodata în interiorul unei flori,exact acolo în mijloc,de unde emana mirosul acela placut,de viata pura,fara pacat,fara tentatii?
Ai privit vreodata aripile unei albine,acele mici foite transparente,cu care ea isi traieste viata la maxim,cu care zboara din floare în floare?
Te-ai gindit vreodata cum de greierele poate sa emane niste sunete perfecte,in armonie totala cu linistea noptii?
Te-ai întrebat de unde stiu pasarile sa isi gaseasca drumul,de unde stiu exact unde le este mica casuta,unde dorm,unde maninca,unde isi cresc puisorii?
Stiai ca pasarea cuc,desi nu isi cloceste ouale,mereu sta undeva in umbra veghindu-si ouale si admirindu-si puii?
Te-ai gindit cit timp i-a luat unui paianjen sa-si teasa pinza?
Stiai ca pasarea cuc,desi nu isi cloceste ouale,mereu sta undeva în umbra veghindu-si ouale si admirindu-si puii?
Oare ne gindim vreodata că intreaga lume are un anumit sens si o anumita directie?Oare ne gindim la aceste perfectiuni ale naturii,cind spunem ca viata e mizera?
Degeaba ai ochi,daca sufletul tau nu vede ceea ce e dincolo de ambalaj.Pentru ca cineva,odata, spunea...Farmecul lumii e dincolo de ceea ce vedem...
18 aprilie 2011
,,Inchipuiti-va ca intr-o zi ar fi venit un tren si n-am mai fi avut putere sa urcam în el.L-am dorit prea mult,l-am asteptat prea mult.Ne-am epuizat în asteptare si nu ne-a ramas nici o picatura de energie pentru a ne bucura de sosirea lucrului asteptat.Numai ca ne-am fi simtit striviti de o mare tristete,amintindu-ne cit am visat trenul acela care acum pleaca fara noi.Si ce-am fi putut face dupa plecarea trenului?Singura noastra sansa ar fi fost sa uitam de el,sa uitam de toate,sa dormim,iar când ne trezeam,cu ultimile noastre puteri,sa asteptam alt tren..."
,,Noi sintem ca un cintec,nu credeti?Un cintec nu se poate cinta niciodata de la sfirsit spre inceput.Trebuie sa-l cinti intotdeauna indreptindu-te spre sfirsit.Pe parcurs,în timp ce cinti inca si muzica te îmbata,iti dai seama ca sfirsitul se apropie totusi,oricit l-ai amina.Incerci sa lungesti putin notele,dar asta nu da cintecul inapoi,nu reinvie ceea ce a murit din muzica intre timp.Amini doar sfirsitul.Te incapatinezi sa nu recunosti o evidenta.Ca orice cintec are un sfirsit.Oricit ar fi de frumoasa o melodie,vine o clipa cind ea e acoperita de tacere.Cind tacerea e mai puternica decit muzica."
,,Uneori,e drept,omul oboseste asteptind.Si n-ati auzit,oare,de situatii in care,cind soseste în sfirsit ceea ce el a asteptat,soseste prea tirziu?Este,poate,o victorie pe care a dorit-o mult,dar,obtinind-o prea tirziu,nu mai are ce face cu ea...o victorie care reuseste sa-l oboseasca si mai mult.Si renunta la ea cu o ultima mare tristete,deoarece nu e simplu sa porti o batalie si ajuns la capat,sa-ti dai seama ca asta a fost totul.Batalia.A existat cindva un scop, dar de atita asteptare scopul a murit...Te resemnezi la nevoie cu singuratatea,dar nu vrei sa te resemnezi cu desavirsirea ei."
,,Una din prejudecatile lumii noastre este nevoia de a pune etichete,de a clasifica totul... oamenilor li se pare ca au si inteles ceea ce au clasat.Dar nu ma pot opri sa gindesc ca pretutindeni exista o padure in care se pierde o linie ferata.Pentru ca mereu exista un orizont dincolo de care consideram ca e normal sa ajungem.Si o mlastina unde ne trag amintirile.Eu am imaginat gari,peroane si am trait asteptarile.Acesta a fost,se pare,destinul meu."
,,Nu stiu daca ati trait vreodata o asemenea stare.Nu esti nici mort,nici viu.Te simti ca un foc care abia mai pilpaie,gata sa se stinga.Stai cu ochii deschisi,te uiti intr-un punct fix,dar nu vezi nimic.Si nici nu te gindesti la nimic decit la propria ta oboseala de a trai si de a muri.Rastignit undeva între viata si moarte,nu esti bun pentru niciuna dintre ele.Parca plutesti în deriva si astepti sa fi aruncat pe un mal,ori al vietii,ori al mortii,ti-e egal."
,,Intr-o noapte visam ca mergeam pe marginea liniei ferate.Ma simteam descurajata si vroiam sa termin cu toate.Ceva nu ti-a placut in aceasta plimbare a mea,ai venit si m-ai privit întrebator. Atunci m-am asezat în iarba si am început sa pling în hohote uscate,fara lacrimi.Si pentru ca ma priveai mai departe intrebator,ti-am spus:,,Am vrut sa ma arunc inaintea trenului".Te-ai uitat la mine uluit.,,Care tren?",,Trenul care va veni".,,Dar il asteptam de atita vreme si nu vine,mi-ai zis.Cum îti inchipui ca va veni tocmai cind te plimbi tu pe marginea sinelor?"Am scuturat din cap si ti-am dat o explicatie care si pe mine m-a uimit."Daca m-ai fi lasat,ai fi vazut ca venea. Toata viata m-a urmarit ghinionul.N-am obtinut nimic,decit dupa ce nu mai aveam nevoie.Din moment ce nu ma mai urcam in tren, ci ma aruncam inaintea lui,trenul ar fi venit".
,,Viata insasi este o stare de tranzit între nastere si moarte...un peron unde te zbati sa ocupi un loc intr-un tren...esti fericit ca ai prins un loc la clasa I sau la fereastra...altul este necajit ca a ramas in picioare pe culoar...altii nu reusesc sa se prinda nici de scari,ramin pe peron sa astepte urmatorul tren...Si fiecare uita,poate,un singur lucru...ca trenurile astea nu duc nicaieri...cel care a ocupat un loc la fereastra este,fara sa stie,egal cu cel care sta în picioare pe culoar si cu cel care vine abia cu urmatorul tren...in cele din urma se vor întilni toti undeva,intr-un desert,unde chiar sinele se transforma în nisip...in loc sa se uite în jur, oamenii se imbulzesc,se calca în picioare,isi dau ghionturi..."
,,Ursitoarele erau bete,probabil,cind au venit la capataiul meu sau,plictisite,au vrut sa se amuze.Au facut din mine un fel de acrobat fara plasa.Mi-au dat o inversunare greoaie si o exaltare care,amestecate,au devenit destin."
,,Mi-am dat seama ca tipetele exista.Insa nu le auzim.Nu vrem sa le auzim.Sintem surzi,iar cei care tipa se chinuiesc sa tipe si mai tare vazind ca nimeni nu-i aude.Toti isi vad de treburile lor mai departe,ca si cind nimic nu s-ar fi intimplat,iar tu te simti atunci ca o papusa dezarticulata.Ca sa recapeti senzatia ca esti om,trebuie sa observi un semn ca te aude cineva. Altfel innebunesti.Si ca sa nu innebunesti,tipi si mai tare.Si deodata observi ca vocea nu te mai asculta.Tipatul a ajuns la limitele lui si s-a frint.Tacerea a fost mai puternica decit el."
,,Nu mi-am pierdut cu totul speranta niciodata.Uneori îmi repet ca pentru a redescoperi paradisul trebuie sa treci prin infern.Si ca pentru a regasi o viata normala,dupa ce n-ai stiut s-o pretuiesti,trebuie sa strabati un cosmar."
,,Fetito,trenul a sosit,a tras la peron.Incotro doresti sa mearga?Spre care dinre visurile tale?Si cine doresti sa fie pasageri?"
,,Poate ca omul s-a obisnuit sa i se porunceasca.El isi permite sa fie surd la rugaminti,dar devine atent cind i se porunceste.N-ati vazut ca si Dumnezeu a folosit aceeasi metoda?In loc sa ne ilumineze,a descoperit ca e mult mai comod sa ne porunceasca.In zece porunci a rezolvat totul. Dupa aceea s-a putut retrage linistit.Poruncile aveau sa imbrinceasca pe cel ce trebuia imbrincit,sa ucida pe cel ce trebuia ucis,pentru ca lumea sa vada ca nu e de glumit cu imparatia cerurilor si ca,la nevoie,pacatosii vor fi minati cu biciul spre mintuire."
Octavian Paler-,,Viata ca un peron...''
17 aprilie 2011
Hrana pentru suflet...
Rugaciunea Parintelui Argatu...
Preot Ilarion Argatu (1913-1999)
,,Iarta-ma,Doamne:
Pentru tot ce puteam sa vad si nu am vazut!
Pentru tot ce puteam sa aud si nu am auzit!
Pentru tot ce puteam sa simt si nu am simtit!
Pentru tot ce as fi putut sa inteleg si nu am inteles!
Pentru tot ce puteam sa constientizez si nu am constientizat!
Pentru iertarea pe care as fi putut sa o dau si nu am dat-o!
Pentru bucuria pe care as fi putut sa o traiesc si nu am trait-o!
Pentru Lumina pe care as fi putut sa o primesc si nu am primit-o!
Pentru viata pe care as fi putut sa o ocrotesc si nu am ocrotit-o!
Pentru visele pe care mi le-as fi putut împlini si nu le-am implinit!
Pentru necunoscutul in care as fi putut sa pasesc si din teama,nu am indraznit sa pasesc!
Pentru iubirea pe care as fi putut sa o exprim si nu am exprimat-o!
Pentru tot ce puteam sa creez bun si frumos si nu am creat pentru gloria Ta,Doamne si a Imparatiei Tale Divine!
Pentru tot ce stiu si nu stiu ca am gresit,pe Tine,Doamne,care esti Mila si Iubirea infinita,
Te rog,iarta-ma si ma imbraca cu nesfarsita Ta Iubire si Lumina!
Iti multumesc,Doamne:
Pentru toata frumusetea pe care am vazut-o izvorand din Tine !
Pentru muzica tacuta a Inimii Tale,pe care mi-ai dezvaluit-o auzului!
Pentru tot ce am simtit bun si minunat in viata mea!
Pentru tot ce prin harul Tau am inteles!
Pentru lumina pe care am sorbit-o in adancul meu!
Pentru iertarea pe care daruind-o,am dobandit pace!
Pentru bucuria fiecarei clipe traite in Tine,Doamne!
Pentru toate cadourile spirituale care mi-au imbogatit fiinta!
Pentru viata mea, care e a Ta,o mica parte a simfoniei existentei!
Pentru visele care au prins forma prin armonia iubirii Tale pentru mine!
Pentru necunoscutul in care am pasit plin de curaj,regasindu-Te!
Pentru iubirea coplesitoare cu care ma dezmierzi clipa de clipa!
Pentru tot ce am creat prin Tine bun si frumos, aducand cu umilinta lauda Imparatiei Tale Divine!
Pentru tot ce stiu si nu stiu ca am primit,Tie,Doamne,care esti Milostivirea si Iubirea infinita,Iti multumesc,daruindu-Ti inima mea!''
14 aprilie 2011
Simpli muritori...
Venim pe lume cu un scop,pentru un motiv anume,din dorinţa altora,dintr-o întâmplare sau dintr-o greşeală.Sintem produsul finit a două entităţi separate ce se contopesc şi au ca rezultat o altă entitate.Sintem depozitarii trecutului tuturor entităţilor din spatele nostru şi donatorii creaţiilor următoare.Sintem supuşi naşterii,vieţii şi mai ales morţii,într-un periplu ciclic,neobosit şi infinit.
Pe măsură ce respirăm,îmbătrânim.Cu fiecare gură de aer ne supunem universalităţii,pănă ce respiraţia devine tot mai greoaie,până ce suflul din noi nu mai există,până cind firul poveştii unei vieţi se termină.Rămâne în urmă finalul epic ,,a fost odată'' şi amintirea...chipurile zimbind din tablouri,frumuseţea unui zimbet împietrit de moarte şi mâinile reci...altădată atât de calde...
În noi zac amprentele timpului trecut,în noi e timpul mort şi cel ce va urma.Şi eu şi tu vom ajunge la fatalitatea supremă...Sintem la fel,organisme vii,susţinute şi angrenate în viaţă de mecanismele interne.Sintem pământ...dar poate la frământarea sufletelor noastre aluatul a fost puţin diferit.Şi iubim cu patimă,luptăm cu patimă pentru tot,iar mai apoi realizăm că luptăm pentru nimic.Eu am încetat să mai lupt,deşi ştiu că am dreptatea alături.Nu mai vreau să lupt,nu mai pot să lupt şi mai ales nu mai are rost.Rezultatul final va fi mereu acelaşi.Şi indiferent cât de curată sau adevărată e lupta mea,percepţia celorlalţi rămâne aceeaşi,în funcţie de propriile dorinţe,propriile motive,propria mentalitate.
Mă întreb de ce,dacă Dumnezeu ne-a înzestrat cu inimă nu ne-a oferit şi capacitatea transferului emoţional?!Poate aşa ne-am înţelege unul pe celălalt...am reuşi să distingem mai uşor adevărul de minciună.Reflectând asupra acestei idei,realizez că de fapt transferul emoţional există şi este posibil,dar nu depinde în totalitate de o singură persoană.În mod inutil eu încerc să arăt,să demonstrez anumite lucruri,de altfel reale...dacă cel căruia îi este adresat transferul nu doreşte acest lucru,atunci vorbim poate de un blocaj emoţional,altfel decât cel întilnit în tratatele de specialitate.Ca un drum spre Paradis ce se transformă în cursă gratuită spre Infern,pe o rută prestabilită şi fără bilet dus-întors.
Rezultatul...ei bine încă nu l-am aflat...Încet dar sigur,sufletul se transformă într-un lagăr al durerii.Dar poate că atunci când toate vor fi uitate şi îngropate...se va naşte Omul Nou...
Strigătul Universului a amuţit sub tăcerea clipei desprinderii din braţele tale.Serile mi-au devenit surori,căci ele îmi aduc privirea ta.Un câmp pustiu e martorul tăcerilor,durerilor, plăcerilor...Cuvintele dintre noi se pierd în întuneric,iar râsul meu sparge tăcerea.O mangaiere moale se plimbă pe spatele meu şi îmi rămâne imprimată în piele...În noaptea asta nu mai vreau să dorm,căci îmi este teamă ca nu cumva,întorcându-mă în somn,să îţi strivesc mangaierea...
12 aprilie 2011
Si nici nu vreau sa stiu ca uneori doare...Si nici nu vreau sa stiu ca uneori este greu...Si nici nu vreau sa stiu ca inima asta bate in piept numai sa imi aminteasca cum sufletul plange...Si nici nu vreau sa stiu ca imi este dor.Si nici nu vreau sa mai vad lacrimi.Si nici nu vreau sa mai simt...Nu mai vreau sa mai simt nimic din toate acestea...De ce?!Pentru ca asa este cel mai bine.Pierduta intre mine si nimic,ratacesc aiurea.Si nici nu vreau sa stiu incotro ma indrept.Si nici nu vreau sa stiu ca doare...
Contraste...
Ciudat,cum unii se nasc pentru a moşteni imperii,iar alţii se nasc pentru a lupta cu foamea şi moartea,undeva,în Africa.Ciudat,cum tu şi eu ne-am născut mediocri şi continuăm în lupta cu viaţa,ştiind că poate niciodată nu vom stăpâni imperii,sperând să nu ajungem la extrema cealaltă.Unii se nasc pentru a muri celebri,alţii mor stupid şi nedrept atunci când simt că au lumea la picioare...alţii mor la cinci minute după naştere.Unii luptă pentru bani,putere,alţii pentru iubire şi pentru valori şi crezuri personale.Unii se luptă pentru a-şi îndeplini Legenda Personală,alţii mor fără să afle care e propria lor Legendă...Unii trăiesc doar pentru ei,unii mor pentru alţii...
Cu toate acestea,mulţi dintre noi nu pot sa îşi descifreze misterele proprii.Nu avem puterea, curajul de a sta drepţi în faţa noastră.Uneori,din comoditate sau poate din laşitate,ne negăm pe noi înşine.
Am preferat să trăiesc pentru toţi cei din jurul meu,să fiu acolo,atunci când este nevoie,să fiu umărul care susţine capul căzut.În palma mea s-au strâns multe lacrimi şi s-au amestecat.Dar pentru mine?!Unde sunt braţele care să mă înconjoare atunci când vreau să mă refugiez sub un văl protector?!
Întotdeauna am fost atentă la dorinţele celorlalţi..dar eu?!Eu ce îmi doresc cu adevărat?Ce vreau eu pentru mine?Doar eu,doar sufletul meu?!...Oare chiar sunt suma dorinţelor,aşteptărilor celorlalţi?!
E timpul meu...pentru timpul trecut există o cruce înfiptă adânc în milul plin de amintiri...
10 aprilie 2011
Indiferenta...
Indiferenţa ucide suflete,sfişie inimi,spulberă vise.Indiferenţa este călăul tăcut din umbră care,atunci când loveşte,provoacă durere şi chin.Lasă în urmă doar praf şi fum,o ceaţă prin care rătăceşti ca un orb negăsind drumul spre ieşire.
Ştiţi ce înseamnă indiferenţa?Înseamnă să te uiţi în jur şi să te loveşti de un vid imens.Să vrei să ţipi şi să nu te audă nimeni.Să strigi după ajutor şi să nu fie nimeni acolo,sâ plângi şi cineva să râdă de lacrimile tale.Să ai nevoie de cineva lângă tine şi acel ,,cineva” să fie la fel de rece ca un zid.
Sint om şi eu...şi nimic nu m-a făcut să sufăr mai mult decât indiferenţa.N-am urât pe nimeni niciodată,am plâns văzând durerea celorlalţi...însă nimeni şi nimic nu m-a scutit de indiferenţa ce mi-a ucis sufletul,mi-a sfişiat inima şi mi-a spulberat visele...
Tu,eu si marea...
Chiar dacă uneori brize sălbatice au biciuit scoicile,chiar dacă uneori alge putrezite au murdărit ţărmul,chiar dacă sirenele au amuţit,marea a rămas acceaşi.E o mare de scoici în inimă şi tot ce simt.Poate doar valurile,mereu la fel,mereu altele,poate doar ele să fi alintat pescăruşii. Dar şi ele se îndreaptă mereu spre ţărm.Acelaşi ţărm.Şi eu spre acelaşi tine.Tu nu ai nimic în comun cu marea.Poate doar ochii...De fapt,intr-o zi,când am dus o scoică la ureche să-i ascult pianul,mi-a spus că marea e geloasă pe albastrul din ochiCe nebunie e în mare!
Copilul mării adoarme învăluit în căldura mângâierilor albastre.În noaptea asta copilul mării şi-a dezbrăcat sufletul şi l-a pictat în albastru.În noaptea asta,copilul mării îşi odihneşte dragostea la ţărm,pe prosopul mângâierilor albastre.Sufletul n-are costum de baie...
09 aprilie 2011
08 aprilie 2011
Daruieste-ti timp...
de Ciprian Ban
Daruieste-ti timp pentru Dumnezeu,
pentru ca acest timp sa devina Divin.
Daruieste-ti un timp de liniste,
ca ,,sa poti vedea la ce speranta
ai fost chemat''.
Daruieste-ti un timp viu,
pentru ca noaptea mortii
sa nu te invaluie.
Daruieste-ti timp pentru meditatie,
sa poti munci mai bine.
Daruieste-ti timp de bucurie,
pentru ca sa poti zbura
peste muntii nemultumirilor cotidiene.
Daruieste-ti timp pentru a visa,
ca sa poti descoperi frumusetea vietii.
Daruieste-ti timp de rugaciune,
pentru a experimenta umilinta iubirii.
Daruieste-ti timp pentru a iubi,
caci aceasta este singura noasta vocatie.
Iubind...
Te-ai apropiat de mine
şi mi-ai atins sufletul
cu şoaptele inimii tale
l-ai făcut să înflorească
asemeni unui boboc de floare
ce tânjea după razele soarelui...
mi-ai mângâiat petalele
şi mi-ai sorbit parfumul
abia născut
sub atingerea privirilor tale
şi-o lacrimă
un bob de chihlimbar
a înflorit timid
cerându-se culeasă...
un dar, pentru sufletul tău...
05 aprilie 2011
Definitia ta...
Tu nu poti fi cuprins de nici o carte, caci nici o bariera de cuvinte nu te-ar putea tine si inghiti.
Tu nu poti fi explicat,despartit,sfarimat,detaliu cu detaliu,sub microscopul meu de femeie copilaroasa.Nu pot sa-ti separ culorile,visele,chipurile,zilele si noptile ca sa-ti descopar formula alchimica.
Tu esti iubirea mea cameleon,desertul in care tanjesc sa ma pierd,harta pe care buzele mele mor ca sa o citeasca,tu esti un cantec de demult dupa care inima mea se trezeste la viata,tu esti culoare,tu esti visele pe care le abandonez si la care ma reintorc sa-mi cer iertare,tu esti zi,tu esti lumina,tu esti zambet,tu esti povestile toate pe care le stiu,le simt,le vad.Tu esti ascuns, tu esti o masca,tu inca nu esti al meu.Orice ti-as spune si scrie e un fir de praf.
Tu esti un univers de detalii ce se intrepatrund in forme definite abia in cea de-a 10-a geometrie,cea a arhanghelilor… sa incerc sa te explic ar fi o blasfemie,mai rau,o erezie a carei pedeapsa ar fi pierderea mintilor...si cum mi le-as mai da la schimb cu tine.
04 aprilie 2011
Dusmani din neamul Tau...
Dusmani din neamul tau ales
Te-au prigonit,
Pe-o cruce mare Te-au urcat
Si de baut atunci Ti-au dat
Otet.
Si spre necinste-n jur Ti-au pus
Pe doi tilhari
Si unul te batjocorea,
Iar altul mila Iti cerea
Smerit.
Ai stat trei ceasuri spinzurat,
In chinuri mari
Si-o Mama-n cer ne-ai daruit,
Prin ucenicu-ti mult iubit
Ioan.
Cind ceasul insa a venit,
Ai expirat,
Pamintul s-a cutremurat,
Vazduhul s-a intunecat
Complet.
Cu-o lance coasta Ti-au strapuns,
Focar de-amor
Si apa,singe-au picurat
Din coasta-Ti,Miel nevinovat,
Isus.
O,Doamne,fa-ne noua-un loc
In coasta Ta
Si-aprinde-ne cu focul Tau,
Sa laudam pe Dumnezeu
In veci.
02 aprilie 2011
Eu...
Doar mă ştii...
nu voi face niciodată cât ceri,
doar uneori mai mult,
de fiecare dată altfel.
Si
dacă m-ai iubit odată
îţi vei aminti că primăvara
miros a iarbă,
aceea de sub cireşul
care a înflorit peste noapte,
de dorul tău...
Şi
nu alerg de tine,
mă ţin doar de coama vântului,
care-mi fură visele despre noi,
atunci când le împletesc
şi spun descântecul
de verde şi roşu crud,
să-ţi poată ieşi în întâmpinare,
ca şi cum mi-aş lega alături sufletul...
De câte ori te-am privit în ochi,
o singură dată m-ai crezut,
nici acum n-ai aflat,
din câte s-au întors la tine
cate sunt lacrimi de bucurie,
care stele căzătoare
le-am schimbat in...dorinte...
Taranul si ghinda...
de Iosif Talmacel
Intr-o zi de vara,
Un taran cam prostanac,
Jos la umbra,ca sa doarma,
Se aseaza sub un copac.
Fiindca somnul la porunca
Nu-i venea precum dorea,
Incepu sa faca planuri
Si-mprejur mereu privea.
Si privind asa in juru-i,
El zareste linga el,
Un bostan grozav de mare,
Pe un vrej prea subtirel.
Iar apoi,ridicind ochii,
In copacul cel maret,
El zareste niste fructe
Mici de tot,de nici un pret.
,,Ce prostie'',zise prostul,
,,Dumnezeu a mai facut,
Un copac asa de mare
Cu un fruct abia vazut.''
,,Ast' bostan de linga mine,
Pe copac e locul lui;
Si-acea ghinda mititica,
Sa ia locul dumnealui.''
Cu-acest gind il fura somnul,
Si-adormi cu fata-n sus;
Cita vreme,nu stiu bine,
Dar dormi cam mult si dus.
Cind dormea si el mai bine
Si visa ca e-n Parnas,
Din copac,o ghinda mica,
Ii cazu chiar drept pe nas.
Ca muscat de o napirca,
A sarit pe data-n sus
Si pe nas el a pus mina,
Dar nimica n-a mai spus.
A-nteles atunci prea bine,
Cit de prost el a cirtit,
Impotriva celui care
Toate le-a orinduit.
A-nteles ca daca Domnul
Ca si el s-ar fi gindit,
Un bostan cazind pe nasu-i,
Capul i l-ar fi strivit.
Rugaciune...
de Ion Garleanu
Isuse cu inima sfinta,
Tu esti al iubirii focar,
In tine oita pierduta
Gaseste-ndurare si har.
Muncit de ispitele vietii
De-a simtului oarbe dorinte
Alerg,o Isuse,la mila
Vapailor tale fierbinti.
Isuse cu inima blinda,
De pace granitic liman,
In tine isi pune nadejdea,
Trudit muritorul sarman.
Din valul de griji catre tine,
Imi port si eu gindul pribeag,
Isuse,primeste-ma astazi
Sub vesnic slavitul tau steag.
Isuse cu inima dulce,
Fintina de bine ceresc,
Virtutile toate si viata
Din coasta-ti ranita pornesc.
Smerit ucenic si apostol
Doresc cu infocare sa-ti fiu,
Isuse,revarsa virtutea
Si-n pieptul meu subred,pustiu...
Abonați-vă la:
Postări (Atom)