Pagini

17 ianuarie 2011




,,Un geniu,daca a existat vreodata unul!''...Emil Cioran despre Petre Tutea


Din cugetarile lui Petre Tutea...


Napoleon face adevărata istorie a Revoluţiei franceze.Un om care a refăcut ordinea naturală, punând parul pe haimanalele de pe uliţă.Când a fost întrebat cum îşi explică intrarea armatelor sale în Ţările de Jos ca pe bulevard, în timp ce regii Franţei se opinteau la ele zadarnic, Napoleon a răspuns:N-au intrat armatele Franţei,ci ideile revoluţionare de pe drapel!Începuse o nouă filozofie a istoriei,cu Napoleon.

Fără nemurire şi mîntuire,libertatea e de neconceput.Omul,dacă nu are în substanţa lui ideea nemuririi şi mântuirii,nu e liber.Seamănă cu berbecul,cu capra,cu oaia...

Omul a depăşit condiţia de animal abia atunci când în el a apărut ideea nemuririi,care nu trebuie confundată nici cu pemanenţa speciei,nici cu concepţia estetică a gloriei.

Fără Dumnezeu omul rămâne un biet animal raţional şi vorbitor,care vine de nicăieri şi merge spre nicăieri.Şi el rămâne aşa,chiar dacă este laureat al premiului Nobel sau măturător.Când, unde şi în ce scop a apărut el în calitatea asta de om?Dacă se întreabă singur şi nu e un zeu în dreptul casei care să-i reveleze data începutului,înseamnă că omul rămâne un biet animal raţional care vine de nicăieri şi merge spre nicăieri.

Renaşterea italiană,unde omul este situat în centrul universului, este eretică din punct de vedere creştin. Autonomizarea puterii omului este în sine demonică.Părerea mea este că omul este cel mai semnificativ.De fapt,singurul care este om,este homo religiosus.

Scara valorilor umane conţine:sfântul,eroul,geniul şi omul obişnuit,dincolo de aceştia situîndu-se infractorul.Sfântul,eroul şi geniul sunt fără voia societătii,care e obligată să-i recunoască. Nimeni nu-ţi contestă dreptul la existenţă dacă eşti om obişnuit,dar nimeni nu trebuie să facă confuzie între tine,sfânt,erou şi geniu.Oamenii sunt egali în faţa legii,adică trebuie respectaţi ca atare, dar nu confundaţi,nu făcuţi identici,că e o gogoaşă...Nimeni nu-ţi contestă dreptul la o viaţă normală dacă porţi masca de om. Numai că,dacă eşti mediocru,nu trebuie să te instalezi în vârf,pentru că nu e nici în interesul tău.Acolo trebuie să stea cei dotaţi.Sfântul stă în fruntea tablei valorilor pentru că el face posibilă trăirea absolutului la scară umană.Eroul se consumă făcând istorie şi nedepăsind sfera laicului.Eroul este admirat–aşa cum este şi geniul-dar nimeni nu i se închină,chiar dacă fapta lui aduce foloase reale omului.În vreme ce sfântul se situează dintru început în eternitate,eroul moare în istorie,pentru că urma pe care o lasă el,ca om împlinit,este fixată doar în timp şi în spaţiu.

Omul nu e o sumă de miliarde de celule sau de organe.Că nu sunt independente nici ficatul,nici rinichii,nici stomacul,nici creierul,nici sistemul osos.Omul,ca întreg,nu poate fi gândit decât biblic;ştiintific,nu.Moise e mai valabil decât ultima noutate evoluţionistă a ştiinţei.

Umanitatea o iubeşti lesne.Pe om-mai greu.

Personalitatea este acel individ înzestrat cu capacitatea de a se dărui.Eroul este o personalitate,deoarece nu-şi mai aparţine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu